
Over trauma (2)
Bij mensen die getraumatiseerd zijn worden de herinneringen aan een heftige gebeurtenis opgeslagen alsof deze nog steeds gaande is. Je kunt erg angstig zijn voor deze herinneringen; je probeert ze weg te drukken en er niet meer aan te denken. Op deze wijze kun je, soms zelfs jarenlang, doen alsof de gebeurtenis er niet is.
Triggers
Toch ben je (onbewust) in een constante staat van alertheid. Het brein signaleert doorlopend triggers. Deze triggers activeren gevoels- en lichaamsherinneringen (niet de herinneringen aan gebeurtenissen zelf). Ze activeren onze overlevingsresponsen, ook als we niet daadwerkelijk in gevaar zijn. Dit komt, omdat ons brein het verschil tussen verleden en heden niet kan onderscheiden. De reactie voelt alsof je de gebeurtenis opnieuw meemaakt. De gevolgen zijn dan vechten, vluchten, angst en/of schaamte. Omdat deze triggers voortdurend worden opgeroepen in het gewone dagelijks leven kan dit grote gevolgen hebben. Sommige mensen durven hierdoor zelfs niet meer buiten te komen.
Opgegeven
Zelf heb ik jarenlang last gehad van deze heftige gevolgen van traumatische ervaringen. Ik leefde in een cocon, gevangen door angst, dwang en paniek en ik dacht dat dit nooit meer voorbij zou gaan. Na jarenlange behandelingen en vele soorten medicatie had ik de hoop opgegeven. Het heeft mij helaas niet écht verder geholpen. Hoe kan dit en wat zou wel helpend kunnen zijn?
Symptoombestrijding
Binnen de reguliere hulpverlening is therapie vaak voornamelijk gericht op symptoombestrijding. Dit betekent dat therapie wordt ingezet op het gedrag dat zichtbaar is, maar de dieperliggende oorzaak, waar gedrag door is ontstaan, helemaal niet, minder, of veel later pas behandeld wordt. Er is weinig of geen aandacht voor hoe traumatische ervaringen in het lichaam opgeslagen zijn. Er wordt voornamelijk ingezet op cognitieve behandelingen om gedrag te veranderen, waarbij lichamelijke reacties op trauma geen of weinig aandacht krijgen. En juist het reguleren van deze reacties maakt dat er meer ruimte vrij komt voor het veranderen van patronen waardoor gedrag is ontstaan.
Lichaamsgerichte traumabehandeling
Inmiddels is zoveel meer bekend over het effect van ingrijpende gebeurtenissen op het lichaam, dat het belang van lichaamsgerichte traumaverwerking steeds meer aandacht krijgt. Lichaam en geest zijn verbonden met elkaar en het is van groot belang dat beide tegelijkertijd aandacht krijgen tijdens de behandeling.
#trauma #triggers #traumabehandeling #traumatherapie #traumatherapeut #freeze #fight #flight
Foto: Janina Fisher