Slide

 

Wat kan ik voor jou betekenen

Veel klachten als somberheid, angst, depressie en dwang staan in relatie met hoe we naar onszelf kijken en hoe we over onszelf denken. Deze gedachten komen ergens vandaan. Onder andere onveilige hechting, ontwikkelingstrauma, opvoeding, cultuur, pesten en andere ingrijpende gebeurtenissen hebben invloed op hoe we (op latere leeftijd) naar onszelf kijken en met onszelf en anderen omgaan. Dit kan voor belemmeringen zorgen in het dagelijks leven. Ook de lichamelijke gevolgen die stress heeft op het lichaam worden vaak onderschat. Bij 2BeLoved vinden we het erg belangrijk om juist hier ook aandacht voor te hebben.

Tijdens de sessies maak ik wisselend gebruik van verschillende methoden en gesprekstechnieken. Hierbij kun je denken aan tools vanuit de Transactionele Analyse, Motiverende Gespreksvoering en Cognitieve Therapie. Lichaamsgerichte (trauma) therapie neemt een belangrijke plaats in tijdens de sessies, omdat steeds meer onderzoeken laten zien hoeveel effect ingrijpende gebeurtenissen op ons lichaam hebben. Daarnaast wordt, mede vanwege mijn eigen ervaringen met langdurige hulpverlening, gebruik gemaakt van de Intuïtieve methode. Ik gebruik niet één methode, omdat ik het belangrijk vind om maatwerk te leveren. Daarom wordt specifiek ingezet wat op welk moment nodig is in jouw proces.

De lichaamsgerichte traumatherapie van 2BeLoved is gebaseerd op de theorieën van verschillende onderzoekers die internationaal bekend staan om hun vergaande inzichten met betrekking tot trauma en herstel. Onder andere Prof. Dr. Bessel van der Kolk, Janina Fisher, Peter Levine, Stephen W. Porges en Deb Dana zetten zich met hart en ziel in om belangrijke kennis en ervaringen over de gevolgen van traumatisering wereldwijd te verspreiden. Deze inzichten steun ik, mede door herkenning vanuit mijn eigen ervaringen, van harte. Ik gebruik interventies en technieken vanuit de Polyvagaal Theorie, Somatic Experiencing en Systemisch Werk. Een onderdeel van de therapie zal bestaan uit psycho-educatie, zodat jij je brein en hierdoor jezelf beter leert begrijpen. 

“Door achter te laten wat je niet meer nodig hebt, creëer je ruimte om te vinden wat jou vooruit brengt.”

Ingspire

Als eerste vind ik het belangrijk dat we een klik hebben. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de relatie tussen hulpverlener en hulpvrager dé basis is voor het slagen van een traject. Belangrijk is dat jij je veilig en vertrouwd voelt. Een eerste kennismakingsgesprek bied ik daarom zonder kosten aan, zodat jij kan beslissen of je je weg wilt vervolgen met mij.

Positieve psychotherapie & herstelgerichte ondersteuning

Het uitgangspunt van de psychosociale therapie en lichaamsgerichte traumatherapie van 2BeLoved komt, naast het bijbelse principe, vanuit de positieve psychotherapie en herstelondersteunende zorg. Dit betekent dat ik jou zie als gelijkwaardig mens, waarbij ik niet uitga van stoornissen. Ik werk zonder oordeel en zonder het stigma dat aan stoornissen kan kleven. Het uitgangspunt van positieve psychotherapie is dat je naast de problemen die je ervaart ook de vaardigheden hebt om deze problemen te kunnen overwinnen. Het doel van onze samenwerking is herstel, waarbij je op een nieuwe wijze kunt omgaan met de ervaren belemmeringen. Ik kijk hierbij vanuit een holistische visie. Samen gaan we op ontdekkingsreis naar (destructieve) overlevingsmechanismen. Bewustwording is de eerste stap, waarna we gaan ontdekken hoe het ook anders kan. Hierbij maak ik ook gebruik van lichaamsgerichte interventies, zoals ademhalingsoefeningen. De natuur kan een helend effect hebben en ook een wandelsessie behoort tot de mogelijkheden, waarbij je je bewust word van jezelf en je omgeving en hoe jij die ervaart of gaat ervaren.

Lichaamsgerichte traumatherapie

Heb jij ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt die jouw leven op zijn kop hebben gezet? Het is heel belangrijk dat er dan iemand naast jou staat die jou begrijpt en aanvoelt. Trauma kan op verschillende manieren ontstaan en kan verstrekkende gevolgen hebben. Traumatisering kan te maken hebben met (eenmalige) ingrijpende gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een onverwachts verlies of een ingrijpende gebeurtenis op jouw werk, maar ook met onveilige hechting, tekortkomingen op emotioneel gebied, seksueel misbruik en/of pesten en/of een onveilige thuissituatie. Deze gebeurtenissen kunnen zorgen voor (jarenlange) stress, waardoor je zowel psychische als lichamelijke klachten kunt ontwikkelen. Lichaam en geest zijn één en daarom behandelen we ze ook als één geheel. Trauma kan ook voortkomen uit familiesystemen waar trauma, bijvoorbeeld seksueel misbruik, nooit doorbroken is. Hierdoor kun je, zonder dat je je hiervan bewust bent, zelf klachten ontwikkelen vanuit overgenomen pijn en overlevingsstrategieën. Vanuit mijn eigen ervaringen met ingrijpende gebeurtenissen en traumatisering sta ik naast jou. Samen gaan we met behulp van lichaamsgerichte therapie op zoek naar manieren om met de fysieke en emotionele gevolgen van deze gebeurtenissen om te gaan en de (lichaams)herinneringen een plaats te geven. We gaan met elkaar op zoek naar interventies waardoor jij jezelf lichamelijk en geestelijk leert reguleren en kalmeren en kan komen tot herstel. 

Body Drum Release

Body Drum Release (BDR) is een lichaamsgerichte therapie die meestal direct effect heeft. Het is een methode waarbij afwisselend ‘getrommeld’ wordt op de linker- en rechterhelft van het lichaam; meestal de schouders. Het effect van BDR is vergelijkbaar met dat van EMDR. De werking gaat door middel van bilaterale stimulatie van de hersenen. Dit betekent dat, door het afwisselend ’trommelen’ en stilstaan bij wat gebeurd in jouw lichaam en gedachten en de gevoelens en emoties die daarbij boven komen, heel veel zenuwprikkels over en weer gaan tussen de beide hersenhelften. Dit zorgt voor nieuwe verbindingen, waardoor positieve eigenschappen bewerkstelligd worden. BDR bootst de REM-fase na. Hierdoor ben je als het ware net als tijdens het dromen bezig met het verwerken en integreren van gebeurtenissen, gevoelens en emoties. Je hoeft hierbij als hulpvrager verder weinig te doen, maar vooral ‘laten gebeuren.’ Tijdens een BDR sessie raak je ontspannen en komt er een stroom van gedachten en beelden op gang. Deze geven veel inzichten. Soms komen er emoties los die vaak gelijk een plaats kunnen krijgen. De verhoogde hersenactiviteit wordt geïntegreerd met de gedachten in het bewustzijn. Positieve effecten zijn over het algemeen na een eerste sessie al merkbaar. Vaak zijn de resultaten een aantal dagen of weken na de sessie zelfs nog beter. Hulpvragers zien dat na enkele sessies negatieve beelden, emoties en gedachten vervagen en minder aanwezig zijn, terwijl positieve gedachten en gevoelens juist levendiger worden. BDR zorgt voor meer zelfvertrouwen, loslaten van stress en beter weten wat je wilt. Door BDR kom je dichter bij je gevoel. Je zakt als het ware meer in je lichaam, waardoor je je krachtiger voelt. Geest, ziel en lichaam worden met elkaar verbonden door het tegelijkertijd werken op mentaal, emotioneel en fysiek niveau. 

Psychosociale hulpverlening & individuele begeleiding

Loop jij vast op verschillende leefgebieden en heb je moeite met het vormgeven van je leven? Mis je bijvoorbeeld een zinvolle dagbesteding, werk, sociale contacten? Dan kan ik je helpen ontdekken waar de oorzaken kunnen liggen en samen met jou werken aan herstel en participatie. Bij 2BeLoved is zingeving een belangrijke pijler waar ruimschoots aandacht voor is. Door te ontdekken waar de knelpunten liggen kunnen we samen werken aan verandering van jouw situatie, waardoor je terugkomt bij wie je werkelijk bent en wat jij werkelijk wilt. 

Persoonsgebonden Budget

Mogelijk kom je voor deze vorm van begeleiding in aanmerking voor een Persoons Gebonden Budget (PGB) vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit betekent dat de gemeente deze begeleiding vergoed. Je kunt dit navragen bij jouw gemeente. Het is hierbij belangrijk dat je zelf budgethouder kunt zijn. Let op: Individuele begeleiding is geen behandeling.  

Eigen ervaringen

Mijn persoonlijke ervaringen liggen op verschillende gebieden. Ik ben opgegroeid in een voor mij onveilige leefsituatie en heb te maken gehad met jarenlang seksueel misbruik, emotionele verwaarlozing, mishandeling, pesten en heftige verlieservaringen. Hiervoor heb ik allerlei reguliere behandelingen gekregen en een 3-jarige opname binnen verschillende ggz instellingen. Er was tijdens deze periode sprake van o.a. CPTSS, persoonlijkheidsproblematiek, een dwangstoornis en een eetstoornis. Ik heb mijn behandelingen binnen de reguliere ggz helaas niet altijd als positief ervaren. Er was en is geen of weinig aandacht voor wat trauma ook fysiek kan doen. De focus lag vooral op gedrag en daar werd vervolgens een ‘label’ aan gehangen. Dit zorgde voor zo’n 8 diagnoses in mijn dossier. Er was geen uitleg over wat triggers zijn en hoe deze invloed hebben op mentaal en fysiek gebied. Daarnaast was er geen aandacht voor overlevingsmechanismen en hoe deze je leven kunnen beheersen. Ik dacht dat ik ziek en gestoord was, omdat ik niet begreep wat er allemaal in mij gebeurde. Therapieën zijn voornamelijk gericht op cognitie. Inmiddels is veel meer bekend over trauma en weten we dat door traumareacties het cognitieve gedeelte in het brein wordt afgesloten. Dit verklaart waarom veel therapieën niet afdoende werken bij mensen die getraumatiseerd zijn. Inmiddels heb ik persoonlijk mogen ervaren hoe helpend en helend het is om de gevolgen van trauma ook lichamelijk te doorvoelen en te doorleven. Daarom geloof ik écht in wat ik doe als lichaamsgericht therapeut en geloof ik dat lichaamsgerichte traumabehandeling tot (verder) herstel kan leiden. Dit zorgt ervoor dat ik deze vorm van traumatherapie met veel passie inzet tijdens mijn werk als therapeut.

“Ieder mens heeft de behoefte zich écht gehoord en écht gezien te voelen.”

Eline Hollebrandse

Ik ben open over mijn verleden en mijn ervaringen, maar zet deze alleen in als ze van belang zijn in het kader van jouw herstel. Daarbij zal ik altijd een afweging maken of het voor jou meerwaarde heeft iets te delen tijdens een sessie. Mijn eigen ervaringen met complex trauma en mijn opgedane wetenschappelijke kennis over trauma en persoonlijkheid en mijn ervaring binnen het werkveld bieden een breed perspectief om jou op de juiste wijze te kunnen bieden wat jij nodig hebt. Mijn persoonlijke ervaringen maken dat ik vanuit mijn eigen belevingen aan kan sluiten bij wat jij kan ervaren en doorleven. Daarnaast heb ik ervaren dat het aangaan van een traject met iemand met soortgelijke ervaringen verbinding en vertrouwen geeft. Het gevoel écht begrepen te worden, wordt door mensen als enorm belangrijk ervaren en wordt gezien als meerwaarde op de weg naar herstel.

Samenwerken

Het kan zijn dat sommige problemen te intens zijn om te dragen en je meer ondersteuning of therapie nodig hebt dan ik je kan bieden. Hierin zullen we samen zoeken naar wat jij nodig hebt. Mijn brede kennis vanuit mijn werk binnen de ggz, kennis van de sociale kaart en ervaringen met andere instanties kunnen helpend zijn om door te verwijzen of, indien nodig, samen te werken met andere organisaties, zodat we jou de best mogelijke ondersteuning kunnen bieden.

instagram icon Contact

morlodestraat 28
4413 ar krabbendijke
06-43956116
eline@2beloved.nl

kvk: 87007827
Lichaamsgerichte behandeling en begeleiding bij
psychosociale problematiek en trauma
Klik hier voor:
- Algemene voorwaarden

- Privacy beleid

Copyright: 2BeLoved