‘Hechtingstrauma’ (1)
Hechtingstrauma ontstaat als je als kind niet bent tegemoet gekomen in je behoeften aan veiligheid, nabijheid, troost, warmte en liefde. Het komt vaak voor als sprake geweest is van emotionele, fysieke en seksuele trauma’s, scheiding, het verliezen van een belangrijke hechtingspersoon, bij verlating en afwijzing.
Invloed op relaties
Hechtingstrauma heeft grote invloed op je relaties met anderen en het kunnen voelen van veiligheid in en buiten jezelf. Vaak zit er een diepe walging, boosheid, verdriet en angst voor (weer de) afwijzing die intens en pijnlijk is om te voelen. Ook voor mij persoonlijk is dit een thema wat mijn leven al lang speelt. Het kan me totaal onderuit halen als ik geraakt wordt in de pijn van deze jonge delen die al heel vroeg zijn ontstaan.
Signalen
Persoonlijk herken ik dit door de volgende signalen:
- Ik ben in deze staat erg alert en snel getriggerd.
- Ik ben extra snel overprikkeld (door geluid, licht, geur, kleur, rommel in huis)
- Mijn lichaam is geactiveerd; hoge ademhaling, snellere hartslag, koud (bibberen van de kou) en warm wisselen zich af.
- Op deze momenten wil ik alleen zijn en tegelijkertijd wil ik getroost en vastgehouden worden.
- Ik loop weg uit een situatie en wil liefst niet meer terug; ik wil even niks.
- Ik voel me opstandig en boos, niet gehoord en gezien (ik vraag ook niet om troost, omdat ik dat op dat moment niet kan)
- Ik neem afstand van de mensen die me het liefst zijn.
Herkennen en erkennen
Misschien herken je deze signalen en ben je niet direct bewust wat gebeurd of waar ze vandaan komen. Het kan heel goed zijn dat je te maken hebt met hechtingstrauma. Deze vorm van trauma is diepingrijpend en verweven met ons hele systeem. Het vraagt veel tijd en geduld om hiervan te helen en er mee te leren omgaan op de momenten dat het geraakt wordt. Gelukkig is het mogelijk om, ondanks deze diepe wonden, toch te leren verbinden op een gezonde manier. En ook als het wel eens ‘mis’ gaat en je uit verbinding raakt met jezelf en de ander, kun je door het herkennen en erkennen van jouw mechanismen, weer terug in verbinding komen. Wat mij hierbij helpt beschrijf ik in één van de volgende blogs over hechtingstrauma.
Art: Amanda Cass
#hechtingstrauma #hechting #borderline #depressie #afstand #nabijheid #liefde #love #trauma #complextrauma #ggz #therapie #therapeut #traumatherapeut #traumahealing #traumaherstel #traumarecovery #herstel #healing #heling #overleven #leven #life #live