
‘Hechtingstrauma’ (2)
In mijn vorige blog, Hechtingstrauma (1), schreef ik over hechtingstrauma en signalen die ik persoonlijk ervaar als ik hierin geraakt word. Tijdens mijn opname en behandeling is mij nooit uitleg gegeven over hoe het zou kunnen komen dat ik mij zo eenzaam en alleen voelde. Er is mij nooit verteld dat dissociatie een heel begrijpelijk en normaal symptoom is van (hechtings)trauma. Dat geen verbinding voelen met mijzelf en mijn omgeving heel logisch is gezien mijn geschiedenis.
Onbewust
Juist omdat ik me onbewust was bleef ik continue vanuit deze pijn reageren. Alles in mij stond ‘op scherp.’ Ik kon niet anders; het waren mijn overlevingsstrategieën die zich uitten in allerlei vormen van gedrag (traumasymptomen). Vaak was er sprake van destructief gedrag, zoals zelfverwonding en mijzelf uithongeren.
Diagnoses
Aan het zichtbare gedrag (de symptomen) worden vaak allerlei diagnoses gekoppeld, zoals eetstoornissen, verslavingsproblematiek, dissociatieve of persoonlijkheidsstoornissen o.a. BPS, NAO omdat het zoveel en complex is en gedrag soms moeilijk verklaarbaar lijkt. Ook bipolaire en depressieve stoornissen zijn veelvoorkomend, omdat dit, i.c.m. suïcidaliteit, vaak symptomen van hechtingstrauma zijn.
Rol van trauma
Ik hoopte dat er inmiddels verandering is gekomen. Helaas hoor ik nog steeds verhalen van mensen die soortgelijke ervaringen hebben. Recent las ik een post van (ervaringsdeskundige en lichaamsgericht) psycholoog Anne Marsman. Zij schreef dat tijdens haar studie psychologie in 4 jaar tijd slechts 1x expliciet aandacht besteed werd aan trauma. Dit ging over PTSS bij veteranen. Ze schrijft: “In relatie tot alle andere ‘stoornissen’ ontbrak de rol van trauma… pas na mijn studie begon ik iets wezenlijks te leren.”
Her-traumatisering
Als we zien hoeveel symptomen trauma gerelateerd zijn en dat juist hiervoor binnen de reguliere en vergoedbare zorg weinig aandacht is, maak ik mij zorgen. Dit geldt overigens ook voor coaches (ik bedoel niet de gecertificeerde trauma-opgeleide coaches!!) die zeggen trauma’s op te lossen, terwijl ze daar geen expliciete kennis over hebben. Wees voorzichtig en je bewust van de schadelijke gevolgen die dit kan hebben door o.a. her-traumatisering!
(wordt vervolgd)
Art: Amanda Cass
#Diagnoses #ggz #hertraumatisering #destructief #zelfverwonding #suïcide #trauma #complextrauma #PTSS #CPTSS gevolgen #hechtingstrauma #healing #herstel #traumaherstel #traumarecovery #recovery #traumatherapeut #lichaamsgericht #lichaamsgerichtetherapie #verbinding #emoties #traumasurvivor #liefde